sparehuset.dk

7 ting du skal være opmærksom på, når du køber bil på DBA

På DBA finder man et stort udbud af mærker og modeller, som både er til brugeren, der skal bruge en bil til transport og feriebrug, den miljøbevidste, der gerne vil køre i en bæredygtig, eldreven bil samt hobbyentusiasten, der elsker at køre i, reparere og istandsætte gamle veteranbiler med historisk sjæl og ånd.

Vores bedste råd til køb af biler på DBA afhænger af hvilken type bil du skal bruge; en “almindelig” bil, en elbil eller en veteranbil?

Køb af almindelige benzin- og dieselbiler på DBA

1. Salg fra privat eller forhandler?

Hvis du køber en brugt bil på DBA, er du sikret en brugtvognsgaranti. Tjek her, hvor gammelbilen her, og det kan være, at du er heldig at bilen har en fabriksgaranti, som giver dækning i en årrække efter ny. Som privat køber af en brugt bil på DBA er der ingen garanti eller reklamationsret på de fejl og mangler, der opstår efter købet.

2. Servicehistorik

Få altid bilens servicebog med ved køb. Her finder du stempler, der indikerer den service, som bilen har fået.

3. Værdien af en bil har med servicehistorik og stand at gøre

Hvis du skal vurdere en fair og realistisk pris for den brugte bil, skal du se på bilens stand, og herunder dens servicehistorik. Her får du et godt indtryk af, hvordan bilen er blevet tilset og passet undervejs. Fordi man ikke altid kan se alt med det blotte øje, kan servicebogen være dit ekstra øje i forhold til stand, fejl og mangler.

Hvis du vælger at købe en brugt bil i en ringere stand, kan du med fordel forhandle et prisnedslag, så du kan bruge disse sparede penge på et serviceeftersyn.

4. Kilometertal og historik om syn

Tjek bilens kilometertal i forhold til, hvad der er oplyst i annoncen på DBA og se, om disse tal stemmer overens. Tjek om bilen er dumpet ved en eller flere parametre ved synet og tag højde for dette i din samlede vurdering.

5. Prøvekørsel af bilen

Det allervigtigste inden køb af brugt bil på DBA er, at du prøvekører den og selv mærker, hvordan den er at køre. Sørg for både at køre bykørsel og på motorvej, så du også prøver bilen i højere hastighed. Efter denne kørsel kan du også, som en ekstra sikkerhed, hyre en mekaniker til at tjekke den.

6. En fair pris

En fair pris afhænger af bilens stand, alder, synshistorik samt avanceret ekstraudstyr samt anhængertræk og tagbøjle. Derudover er der en ramme for prisen, alt afhængig af bilens mærke. Googl gerne den konkrete bils pris fra ny, så du har et godt overblik over, hvad en fair pris vil være. Det er vigtigt først at betale, når man har prøvekørt og inspiceret bilens stand.

7. Undersøg fakta hjemmefra

Hvis du gerne vil have en lille tjekliste inden du tager ud for at se og prøvekøre bilen, kan du lave grundig research omkring mærkets nypris, normale fejl og mangler samt eventuelle dyre reparationer. Så har du et godt udgangspunkt i forhold til forhandling og vurdering af prisen på bilen.

Køb af elbiler på DBA

1. Anhængertræk

Hvis elbilen skal bruges til campingvogn, camplet eller trailer, skal du tjekke, om den brugte elbil har et anhængertræk.

2. Pris

Alt efter stand, alder og mærke elbil, der er tale om, vil du kunne google prisen fra ny og herfra få et indtryk af, om den skrevne pris i annoncen er fair. Viser der sig fejl og mangler, kan man altid forhandle sig frem til et prisnedslag.

3. Hvor langt kan man køre på en opladning?

Der er stor forskel på, hvor langt de forskellige elbiler kan køre på en opladning. Her skal du først og fremmest få afklaret dit daglige distancebehov. Typisk er cirka 400 kilometer for en opladning, hvilket gør det nemt for de fleste at bruge den til og fra arbejdet og på ferier.

4. Opladningstid

Hvor lang tid er elbilen om at oplade? Forhør dig om det inden køb, så du ved, hvad du kan forvente.

5. Bagagerumsplads

Alt efter om bilen skal bruges til feriekørsel eller kørsel med mange varer, ting og bagage skal man tjekke, hvor stort bagagerummet er.

6. Realistisk kontra teoretisk rækkevidde

Erfaringer siger, at der kan være en forskel på, hvor langt elbilen kan køre teoretisk og hvad den i praksis formår at køre. Spørg meget gerne om dette, da det kan være en skjult sandhed, der først viser sig efter købet.

7. Muligheder i nærområdet og på farten for at lade bilen op

I overvejelsen omkring, hvorvidt en elbil er fordelagtig for dig, skal du tjekke, hvor der er ladestandere i dit nærområde, så du kan få den ladet op over natten mellem hverdagene. Derudover er det også en fordel at tjekke de geografiske positioner for ladestandere, hvis I skal ud på en længere distance som f.eks. rejser.

Kriterier for valg af elbil

Udbuddet af elbiler er stort på DBA, og her kan spørgsmålet derfor melde sig, hvilken elbil, det er bedst at vælge. Her kan man pejle efter følgende parametre:

 • Anhængertræk?
 • Pris?
 • Hvor langt kan man køre på en opladning?
 • Opladningstid?
 • Bagagerumsplads?
 • Realistisk kontra teoretisk rækkevidde?
 • Muligheder i nærområdet og på farten for at lade bilen op.

Mærker

Der findes efterhånden en del bilmærker, der har udviklet en elbils-version af deres bilmærke, og her kan vi f.eks. nævne mærkerne Aiways U5, Audi e-tron GT, Audi Q4 e-tron, BMW iX, BMW i4, Citroën e-Berlingo, Cupra Born og Dacia Spring.

Leder I efter en decideret familievenlig elbil, kan de følgende mærker især anbefales:

 • Kia EV6
 • Hyundai Ioniq 5
 • Tesla Model Y
 • Audi Q4 e-tron
 • MG Marvel R.

Her er der ekstra plads til børnene på bagsædet og ekstra plads i bagagerummet.

Køb af veteranbiler

1. Tjek om bilen reelt efter reglerne er en veteranbil

Når du køber en veteranbil på DBA er det vigtigt at vide, hvornår en bil klassificeres som en veteranbil. Det gør den, når der er gået 30 efter, at bilen først blev indregistreret. Tjek derfor bilens købshistorik, så du er sikker på, at du køber en veteranbil og ikke “bare” en gammelbil.

2. Syn af veteranbiler

En veteranbil skal synes efter 35 år første gang. Dernæst skal den synes hvert 8. år.

3. Må en veteranbil bruges til erhvervskørsel?

Nej, det må den ikke. Den må kun bruges til lejlighedsvis, privat kørsel. Den kan for eksempel bruges til at køre i skoven i om søndagen, til bryllupper eller andre særlige begivenheder og til lejlighedsvise køreture. Den kan dermed ikke bruges til daglig kørsel til og fra arbejdet eller i erhvervsøjemed.

4. Hvad koster en veteranbil i afgifter og forsikring?

En veteranbil er billigere i afgifter og forsikring i forhold til en almindelig bil. Klassificeringen af veteranbil er derfor væsentlig i forhold til, hvor dyr den vil være at eje.

5. Tid til veteranbilen som hobby

Når man køber en veteranbil, er det typisk fordi man elsker at gå og rode med den, sætte den flot i stand og vedligeholde den efter dens originale look. Herunder kan inkludere tid og kræfter på at erhverve diverse reservedele, som den mangler eller trænger til at få udskiftet. Overvej derfor grundigt inden køb, hvorvidt du ønsker at lægge denne tid og disse kræfter i en veteranbil, som den fortjener.

6. Prøvekørsel

Det vigtigste er, at du prøvekører veteranbilen inden du køber den på DBA. Dit valg afhænger først og fremmest af personlig stil, smag og komfort samt interesse for særlige veteranmærker, og her skal du føle dig godt tilpas i den og ved at køre den. Spinder den som en kælen kat og kører den som en drøm, er den sikkert lige noget for dig. Er den nem at starte og fleksibel at skifte gear i, fordi den nuværende ejer har passet godt på den og vedligeholdt den jævnligt, er det også med til at give den positiv værdi.

Hvilket mærke skal du vælge?

På DBA finder man biler i alle prisklasser, mærker, alder og stand. Her findes både mikrobilerne som Hyundai, Opel Karl osv., der typisk er de billigste, mellemklassebilerne, som er lidt dyrere samt de dyre mærker som er i luksuskategorien. Af luksusmærker finder man alt fra Audi, BMW, Porsche, Ferrari til Maserati, Mercedes og James Bond bilen Aston Martin og i mellemklassen er der biler fra Ford, Opel, Volvo, Peugeot, Mazda osv.

Valget af bil kan afhænge af mange forskellige faktorer fra personlige præferencer for et bestemt mærke, til kørselsbehov, plads til børn, rejse – og ferievaner med mulighed for anhænger til campingvogn samt prisen og privat budget.

Benzin eller diesel?

Kører bilen på benzin eller diesel er også væsentlig at have med i overvejelserne i valget af brugt bil på DBA. Diesel er billigere pr. liter end benzin. En dieselbil har et effektivt partikelfilter, hvilket gør den mindre forurenende end en benzinbil.