sparehuset.dk

Heste på DBA: Disse ting skal du være opmærksom på

Hvad end du er køber eller sælger i en hestehandel, så er det en stor beslutning, og der er meget at tage stilling til, når du handler med heste.

En hest er ikke bare et kæledyr. Den er et brugsdyr, en ven, en forretning og en hobby. Uanset om du har hest for at ride i skoven eller for at konkurrere på højt niveau, så er der nogle generelle ting, der altid er værd at overveje, og vigtige at tage hensyn til, når du køber en ny hest.

De forskellige hestetyper – hvilken race passer dit behov?

Der findes hundredvis af forskellige hesteracer, og alle har de nogle individuelle præg og karakteristika, der er racetypiske og beskrivende for den pågældende hestetype.

Når vi skal købe hest, så er det et godt udgangspunkt at tage stilling til, hvilket temperament vi ønsker, til hvad formål vi vil bruge hesten, og hvilke behov de forskellige hesteracer har – det er helt essentielt for det gode hestehold, at hestens behov er afstemt med de muligheder, vi har.

Islandske heste

Den islandske hest kan mange ting, og er en helt særlig race. Af sind er denne hestetype godmodig, kærlig og reel, den har en stærk psyke og en stærk fysik. Dette er en optimal hesterace til dig, der søger en hest der er nem at holde og fodre på, og som skal kunne holde til lidt af hvert. Den islandske hest er en robust lille hest, der trives godt med lange ture og døgnfold – er du glad for naturligt hestehold, så er den hesterace et godt match.

Den Islandske hest henvender sig desuden til konkurrencerytteren, der har forelsket sig i den islandske hestesport. Der findes forskellige grene inden for denne, og stævnerne er forbeholdt racen og dennes særlige gangarter. Den islandske hest er – som den eneste hesterace – fem-gænger, og der findes forskellige discipliner for både tölt og pasgang. Der er masser af arbejde at lægge i en islandsk hest, og sporten er interessant, alsidig og kompetencekrævende. Med en god hest og en dygtig rytter, er der mange store oplevelser at stræbe mod.

Varmblodshesten

Varmblodshesten er den hestetype, vi ser mest – der findes forskellige racer indenfor denne kategori, og der er væsentlige forskelle på disse.

Oldenburgeren er kendt for et mere roligt gemyt, end trakehneren for eksempel er, og her er det vigtigt at tage stilling til, hvor meget “blod” vi vil have at arbejde med.

Varmblodshesten er en alsidig hest, og de ses både i dressur- og springsporten, såvel som de gør sig godt til lange skovture og i avlen. En varmblodhest er typisk den hest, vi vælger, når vi ønsker en god ridehest. Og her er det særdeles relevant at tage stilling til, hvad vi vil med vores ridning. Er det hyggeniveau eller eliteniveau? Hestens temperament, sind og fysik må matche vores behov.

Fuldblodshesten

Fuldblodshestene oplever vi ofte i væddeløbssporten. De er hurtige og udholdende og de har et eksplosivt temperament, der gør dem gode i konkurrence og løbs øjemed, men kan være en udfordring i den daglige håndtering.

En korrekt håndteret fuldblodshest med et godt sind kan dog være en udmærket ridehest, og racen er typisk brugt i militarysporten, hvor dens stamina og hurtighed er en fordel.

Fuldblodshesten er en ædel hest med en stærk fysik og et til tider iltert temperament. Har man som rytter tålmodighed og mod til at håndtere denne hestetype, er den egenrådige fuldblod en udfordrende og interessant holdkammerat, og meget hurtigt en ven for livet.

Blandingsracen – den gode børne pony

Hvis du er på udkig efter en god pony til dit barn, så er racen ikke længere relevant. På DBA vil du finde en masse muligheder af blandingsracer i ponystørrelse, og disse er ofte oplagte børne ponyer.

Vores børn skal have gode og trygge oplevelser med ridningen, og her er ponyens temperament og sind afgørende for det gode køb.

Blandingsracer er ofte mere holdbare end de rene racer. Når vi avler racebestemt, så vil der være en masse forædlingsprocesser i forsøget på at optimere racen til det ønskede formål. Disse vilkår er et “gadekryds” ikke underlagt, og vi har derfor en masse fysisk stærke og sunde blandings ponyer i Danmark – mange af den rigtig gode børne ponyer.

Disse ting skal du være opmærksom på, når du køber hest på DBA

En hest er ikke bare en hest. Heste har personlighed, de har individuelle træk og de har særlige behov – lige som alle andre levende dyr.

Når vi har taget beslutningen om at investere i en hest, så har vi en masse ting, vi må gøre op med os selv, så vi bedst muligt kan indsnævre feltet af mulige valg.

Der er mange heste i Danmark, og mange heste til salg – det er let at lade sig overbevise af en velformuleret annonce, nogle fine billeder, og en god pris, men der er mange faktorer, der har relevans, og det er vigtigt at vi tager stilling, og betragter dem alle med samme vigtighed.

Købsprocessen i en hestehandel

Når vi køber en hest, så er det ofte en længere proces, og det er en god idé at skabe struktur i dette forløb.

Allerførst må vi forstå de forskellige racer og dernæst tage stilling til, hvad vi kan tilbyde hesten, samt hvad vi forventer af den. Skal den gå på døgnfold eller stå på stald? Skal den bruges i sporten, eller til ridning i skove? Der er en hest til alle, men der findes ikke én hest til alt.

Når vi ved, hvad vi leder efter, så kan vi tilpasse søgningen, så DBA viser os de muligheder, der er relevant for os – det kan hurtigt blive en jungle, hvis ikke vi ved, hvad vi søger.

Nu står vi med nogle udvalgte annoncer, og næste skridt er at tage kontakt til sælger. Her er det vigtigt at have alle relevante spørgsmål skrevet ned, så vi får afklaret alt, når vi er i dialog med sælgeren. Når vi køber hest, så er det ikke nok at have set en annonce – vi skal vide, om vi passer sammen. Derfor tager man altid ud og beser samt prøverider hesten forud for et eventuelt køb. Her er det vigtigt at understrege, at det er anbefalet at prøve flere heste, så sammenligningsgrundlaget er fyldestgørende. Ligesom at det er okay at prøve samme hest flere gange. En hestehandel er ikke en lille ting – det er krævende at holde hest, og det er vigtigt at komme hjem med den rigtige hest. En dårlig hestehandel kan have både økonomiske og følelsesmæssige konsekvenser.

Når vi har fundet vores nye hest, så har vi tilbage at sikre os, at vi ikke køber os til problemer. Vi vil have en sund og rask hest, der har mange år i sig endnu, og her er det essentielt at vi får en dyrlæges vurdering af vores investering. En handelsundersøgelse er en helt normal ting i en hvilken som helst hestehandel – faktisk er det et krav fra mange sælgere, da de ikke vil sælge noget med fejl eller mangler. Sker det, skal de tage hesten retur.

Er hesten sund og rask, godkendt af dyrlægen, og tjekker den alle dine krav af, så er der blot tilbage at udarbejde og underskrive en kontrakt. Her kan det anbefales af have en advokat med på råd, eller som et minimum finde en standardkontrakt for hestehandler – disse kan nemt søges på nettet.

Den gode hestehandel

I en god hestehandel går både sælger og køber tilfredse derfra. Sælger har solgt sin hest til et godt hjem og til den rette pris, og køber har fået sin drømmehest. Når vi får vores nye hest hjem, er der ingen overraskelse – hesten er sund og rask og dens sind og kapacitet stemmer med det, vi er blevet lovet. Den gode hestehandel ender lykkeligt for alle parter – og ikke mindst for hesten.

Når vi køber hest, så er det primære, at vi finder den hest, der er det bedste match, og den hest, der lever op til varebetegnelsen. Hestebranchen er stor og ugennemsigtig, og der florerer en masse kedelige historier baseret på dårlige erfaringer. Det kan derfor ikke understreges nok, hvor vigtigt det er at være grundig og detaljeorienteret i sin søgning. Lige som at det er vigtigt at holde sig til den markedsplatform, du stoler på.

Brug de værktøjer, du har til rådighed og tilpas din søgning dine behov. DBA har et stort hestemarked, og der findes en hest eller pony til alle – resten er op til dig.