sparehuset.dk

6 gode råd til køb af hunde på DBA

Hunden har gennem årtier været et af vores favorit kæledyr, og båndet, vi knytter til vores elskede firbenede familiemedlemmer, er ubrydeligt. Der er derfor ikke noget at sige til, hvis du har besluttet dig for at bringe en hundehvalp hjem.

DBA er et af vores foretrukne steder at søge efter hvalpe, og hver dag får mange hvalpe et nyt og kærligt hjem. Dog er der flere forhold, du skal være opmærksom på i forbindelse med handel af hunde. I indlægget her kan du læse 6 gode råd til, hvordan du og din kommende hund sikres en tryg og god handel på DBA.

Er du sikker på, at du vil kunne give en hundehvalp et kærligt og trygt hjem, er DBA et fortrinligt sted at lede efter din nye pelsede ven. Når du kigger de mange salgsannoncer igennem, er der dog forhold og situationer, du skal være ekstra opmærksom på.

#1 Se tæven og hundehvalpens kuld-søskende

Du bør besøge forskellige opdrættere af den hunderace, du har valgt for at se, hvilke forhold de lever under. Her skal du også altid kræve at se den voksne tæve og resten af kuldet. Læg mærke til om de er glade og sunde, og om de viser dig tillid, når du vil i kontakt med dem. At se de voksne hunde vil desuden give dig et indtryk af, om racen stemmer overens med dine forventninger.

Du skal spørge ind til, hvor mange mennesker der har passet hundehvalpen hos sælger, da det er rigtig vigtigt, at hundene har været i regelmæssig kontakt med voksne og børn af begge køn.

Vil sælger mødes et offentligt sted i stedet for hjemme, hvor hundene bor, eller må du ikke se tæven til hvalpene, skal du vælge en anden sælger. En god opdrætter har intet at skjule.

#2 Skab dig et indtryk af hvalpens temperament før du vælger

Ikke to hvalpes adfærd er ens, og i et kuld kan temperamentet variere meget fra hvalp til hvalp. Nogle er mere sky eller tilbageholdende, mens andre er nysgerrige og aktive. Du kan danne dig et indtryk af hvalpenes sind ved at iagttage deres adfærd sammen med hinanden, samt hvordan de reagerer i kontakten med dig.

Hvis du er på udkig efter din første hund, er det ikke sikkert, at du har stor hundeerfaring med dig i bagagen. Er det tilfældet, bør du vælge en hvalp, hvis temperament er en god blanding af de nævnte yderpunkter. Kender du en, der har forstand på hunde, er det en rigtig god idé at alliere sig med ham eller hende. På den måde får du kyndig hjælp til at vælge den rigtige hvalp for dig.

#3 Sælger må ikke presse dig til køb

Får du fornemmelsen af, at sælger presser dig til at købe hvalpen, da den ellers vil blive købt af andre, skal du holde igen med købet. Sælger må aldrig presse dig til at gøre et køb, du ikke er 100 procent sikker på. Det får hverken du eller hunden noget positivt ud af.

En opdrætter bør altid ønske det bedste for dig og hvalpen og skal derfor være tålmodig og villig til at imødekomme dine ønsker samt svare på dine spørgsmål.

#4 Sørg altid for en skriftlig købsaftale

Selve købet af hvalpen skal ske med en skriftlig købsaftale, som både du og sælger underskriver. I købsaftalen indskriver I de gældende aftaler og oplysninger. Du må ikke indgå mundtlige aftaler med sælger.

Vil sælger ikke lave en købskvittering til dig, kan du ikke gøre brug af købelovens bestemmelser, hvis der efterfølgende opstår problemer. Med en kvittering har du altid 2 års reklamationsret.

#5 Hvalpen bør være registreret og vaccineret

Hvis opdrætters hvalpe er vaccineret og har fået ormekur, er det et godt fingerpeg om, at du har med en ansvarlig opdrætter at gøre. Er den pågældende sælger uvillig til at få dette bragt i orden, bør du købe din hvalp et andet sted.

Desuden skal hvalpen både være mærket og registreret hos Dansk Hunderegister, inden den bliver 8 uger gammel. Hvis ikke, er der tale om lovbrud.

#6 Er sælger NemID/MitID-valideret?

Sidst, men ikke mindst bør du huske at tjekke, om sælger er NemID/MitID-valideret på DBA. Er det tilfældet, ved du, at sælgers personlige oplysninger er valide, og at han eller hun dermed er troværdig og sikker at handle med.

Valget af hundehvalp er omfattende og ofte vanskeligt at træffe, men det er også en beslutning, der i langt de fleste tilfælde bringer en masse glæde med sig. Er du særligt opmærksom på de nævnte forhold, får du et rigtig solidt grundlag for at gøre en god handel samt at skabe det bedste liv sammen med din hvalp.

Labradorer, golden retriever og schæfere ligger altid i top-10

Top-10-listen over de mest populære hunderacer i Danmark svinger ikke meget fra år til år, og du kan da også være sikker på altid at finde tre specifikke racer: labradoren, golden retrieveren og schæferen. Fælles for de tre racer er, at de er meget hengivne, loyale og lette at opdrage, hvilket også gør dem til nogle af de mest stambogsførte hunde herhjemme hvert år.

Både labradoren og golden retrieveren er særdeles velegnede som familiehunde. Har du børn, vil de helt sikkert elske en hund af en af disse racer, og hunden vil elske dem. Racerne er venlige og glade af sind samt meget legesyge. Derudover har de et meget tålmodigt og roligt temperament, hvilket gør dem fantastiske i familier med mindre børn.

Mange af de samme træk gælder for schæferhunden. Den er kærlig og loyal og dertil en af de mest intelligente hunderacer. Dens høje intelligens gør, at den er særdeles let at opdrage.

Da schæferen i mange år har ageret hyrdehund, kan den have en stor beskyttertrang over sin flok. Derfor kan den til tider få fremmede, der bevæger sig ind i familiens “hule” til at føle sig en smule uvelkomne.

Tænk købet af hunden godt igennem og lav grundig research

Uanset om du beslutter dig for en af de nævnte familiehunde eller en helt fjerde eller femte race, skal du huske på, at lige så meget kærlighed og glæde den tilfører dit hjem, lige så meget ansvar og pasning kræver den af dig.

Anskaffelsen af en hund skal være nøje tænkt igennem, da du typisk kommer til at leve sammen med den i 10-15 år. Sørg derfor altid for at undersøge den ønskede hunderace omhyggeligt, så du sikrer dig, at din livsstil kan opfylde hundens behov for motion, pleje og samvær. Hvis ikke, risikerer du at få en ulykkelig hund, hvilket er synd for både den og dig.

Husk også, at pasningen og plejen altid er de voksnes ansvar. Selvom dine børn lover at gå ture med og tage sig af hunden, ender forpligtelserne i langt de fleste tilfælde i hænderne på dig som forælder. Det er derfor familiens voksne, som skal være sikre på at have tid og overskud nok til at passe hunden.

Med hundehvalpe hører også mange omkostninger, såsom udgiften til foder, træning, vaccinationer, hundeforsikring, dyrlægebesøg, vaccinationer m.v. Det vil løbe op i flere hundrede kroner om måneden, og du skal derfor overveje, om dit budget overhovedet tillader at holde hund.

Nogle af de vigtige nøgleord, når du anskaffer hund, er dermed grundig overvejelse og research.