sparehuset.dk

Kinas valuta, Yuan, og hvordan det påvirker dig

Kinas valuta, renminbi eller yuan, er knyttet til den amerikanske dollar, valutaen for Kinas største handelspartner. Kina gør dette for at afdække risici i forbindelse med ændringer i dollarens værdi. Kina er også blevet beskyldt for bevidst at holde yuanens værdi lav for at sænke eksportpriserne, men valutamanipulation er svær at bevise.

Hvad er yuan eller renminbi?
Kinas valuta kaldes “yuan” eller “renminbi”. Begreberne har lidt forskellige anvendelser. Renminbi betyder “folkets valuta” og beskriver kinesisk valuta generelt. Yuan er en måleenhed. En god måde at tænke på forskellen på er “kontanter” versus “dollar”.

Hvordan Yuan og Dollar påvirker hinanden
Kina plejede at knytte sin valuta til US dollar (USD), dens største handelspartner.1 Den styrer nu sin valutakurs i forhold til en kurv af valutaer fra sine største handelspartnere, vægtet efter mængden af handel, de foretager med hver. I øjeblikket har USD stadig den største vægt i den kurv.

Bemærk
Dollaren bruges til de fleste internationale handelstransaktioner. Det har været verdens reservevaluta siden Bretton Woods-aftalen fra 1944.

People’s Bank of China (PBOC) styrer yuanens værdi, så den stiger og falder sammen med dollaren. Dollarens værdi svinger, fordi den er på en flydende valutakurs. Kina skiftede fra en strengt fast valutakurs i juli 2005. Så dets valuta er nu mere fleksibel, men styres stadig med et godt øje.

Hvordan Kina akkumulerer dollars
Kinas eksportører modtager dollars, når de sender varer til USA. De indsætter dem i deres lokale banker. Banken betaler dem renminbi til gengæld, som de bruger til at betale deres arbejdere og lokale leverandører.

De lokale banker overfører derefter dollars til centralbanken. Det bruger dollars til at købe amerikanske statsobligationer, som betaler renter. Som et resultat er Kina blevet en af de største udenlandske indehavere af amerikanske statsobligationer.

Sådan administrerer Kinas centralbank yuan
PBOC overvåger yuanens værdi i forhold til dollar. Hvis dollaren stiger for langt over bindingen, vil banken sælge statsobligationer på det sekundære marked.

Ved at tilføje udbuddet af statsobligationer til salg på markedet, falder deres værdi sammen med værdien af dollar. Det giver også PBOC kontanter til at købe flere yuan, hvilket hæver valutaens værdi.

Hvorfor er Kina anklaget for valutamanipulation?
Ethvert land, der holder sin valuta kunstigt lav til øge billig eksport kan beskyldes for valutamanipulation. Lande med lave valutaværdier eksporterer mere, fordi deres produkter koster mindre end deres konkurrenters produkter.

Valutamanipulation er svær at bevise. En fast valutakurs udsætter i sagens natur et land for anklager om valutamanipulation. For at gøre sin sag gældende skal det anklagede land bevise, at den anklagede holdt sin valuta lav blot for at øge eksporten. I august 2019 udpegede USA Kina som en “valutamanipulator”. Ifølge det amerikanske finansministerium har Kina en historie med at undervurdere sin valuta for at opnå en uretfærdig konkurrencefordel.

Siden 2014, hvor yuanen nåede et højdepunkt i 18 år, har Kina sænket værdien af sin valuta. valuta.2 Det er der mange grunde til. I 2014 steg dollaren 15 % i forhold til de fleste større valutaer, hvilket trak yuanen op med sig. Som følge heraf blev yuanen overvurderet sammenlignet med andre handelspartnere, der ikke var knyttet til dollaren.

I 2015 udpegede Den Internationale Valutafond (IMF) yuanen som en officiel reservevaluta. IMF krævede, at yuanen skulle være mere drevet af markedskræfterne. Da Kina slækkede på kontrollen, oplevede yuanen større markedsvolatilitet. Men yuanen steg ikke, som mange troede, den ville. Den faldt, hvilket indikerer, at markedet mente, at yuanen var overvurderet.

I 2019 sænkede Kina yuanens værdi. Det kunne have forsøgt at opveje de stigende omkostninger ved toldsatser pålagt af præsident Trumps handelskrig. Senere samme år afgav USA sin erklæring om, at Kina er en valutamanipulator.

Hvordan påvirker yuanen dig?
Når yuanens værdi er lav, reducerer den priser på mange produkter importeret i USA og andre lande fra Kina, hvilket kan ses som positivt af forbrugerne. De største kategorier er computere, mobiltelefoner, tøj og legetøj/sportsartikler. Lave importpriser minimerer også truslen om inflation.

En lav yuan-værdi er en årsag til det store handelsunderskud mellem USA og Kina. Den anden grund er, at Kina kan betale sine arbejdere mindre, end amerikanske virksomheder kan, fordi Kinas leveomkostninger er lavere.

Kinas efterspørgsel efter statskasser hjælper med at holde amerikanske renter lave. Det booster den amerikanske økonomi ved at sænke omkostningerne ved lån og give Kongressen mulighed for at øge de føderale udgifter.

Kinas binding påvirker også værdien af den amerikanske dollar. Når Kinas centralbank sælger Treasurys, sænker den dollarens værdi ved at øge udbuddet af dollar-denominerede aktiver.

Bemærk
Nogle alarmister siger, at Kina kunne sælge nok statskasser til at udløse et dollarkollaps.

Et dollarkollaps vil dog sandsynligvis ikke ske, fordi det ikke er i Kinas bedste interesse. At sælge en stor del af Treasurys ville hurtigt devaluere Kinas egne resterende beholdninger. Alligevel er det uklogt af USA at tillade sig selv at stå i gæld til ethvert andet land.

Hvordan kan jeg investere i kinesisk valuta?
Investering i kinesisk valuta er unødvendigt, fordi det stadig er løst bundet til dollaren. Hvis yuanen stiger, er det kun, fordi dollaren også har gjort det. Der er en yderligere risiko tilføjet af den kinesiske regering. Det kunne ændre værdien af yuan af politiske årsager. Dette er svært at forudse og derfor drage fordel af.

Hvis du rejser til Kina, kan du være bekymret for, at valutaen kan stige før din rejse. Investering i en valutafond ville opveje denne risiko. Hvis yuanen skulle stige, ville din investering også. Dette ville opveje højere omkostninger fra din forventede rejse. Her er to populære kinesiske valuta-ETF’er:

  • WisdomTree Chinese Yuan Strategy Fund (CYB)
  • Marked Vectors Chinese Renminbi/USD ETN (CNY)

Ofte stillede spørgsmål (ofte stillede spørgsmål)
Er yuan og renminbi det samme?
For de fleste mennesker er yuan og renminbi stort set de samme . Ordene kan bruges i flæng i afslappet samtale. Rent teknisk er yuan en måleenhed for renminbi. Det svarer til, hvordan den britiske valuta er “pund sterling”, men priserne er typisk angivet i “pund”.

Hvad understøttes den kinesiske valuta af?
Som en fiat-valuta, er yuanen i sidste ende støttet af troen på den kinesiske regering. Kinas centralbank har reserver for billioner af dollars, inklusive valuta- og guldreserver.