sparehuset.dk

Bulgarsk valuta – lev (лев)

Bulgarsk valuta – lev (лев)

Vores praktikant fra Bulgarien skriver om valutaen i sit land. Bulgarsk lev (“лев” er et gammelt ord for “лъв”, som oversættes som “løve”) er den officielle bulgarske valuta. Det blev indført i 1885, et par år efter Bulgarien erklærede uafhængighed fra det osmanniske imperium. En bulgarsk lev består af 100 stotinki (mønter) og er fastsat til euroen: 1 EUR = 1,96 BGN. Historien om vores valuta følger de økonomiske og politiske ændringer vores land gennem årene. Alligevel tror jeg, mere interessant, sedlerne præsenterer nogle af de mest hæderlige og berømte politikere, forfattere og kunstnere.

Du kan finde mønter på 1, 2, 5, 10, 20 og 50 stotinki. De ser mere eller mindre ens ud. På halesiden af mønten kan du se Madara Rider. I regionen Shumen, omkring 20 meter over jorden, er et relief af en rytter, der stikker en løve, udskåret i klipperne. Monumentet er dateret i det 7.-8. århundrede og er siden 1979 en del af UNESCOs verdensarvsliste.

Mønten på 1 lev blev introduceret senere og i 2016 erstattede 2 lev-mønten sedlerne. 1 lev mønten har billedet af Saint Ivan Rilski. Han blev født i 874 og var en af de mest berømte munke i Bulgarien. Efter et helt liv i tjeneste for Gud og kirken, med at hjælpe de fattige og syge, etablere et af de smukkeste bulgarske klostre – Rila-klostret, døde han i 946 og blev senere udråbt til helgen.

På Bagsiden af 2 lev mønten er billedet af Sankt Paisius af Hilendar – en munk, der levede mellem 1722 og 1773 med uforlignelig bidrag til bevarelsen af bulgarsk sprog, kultur og identitet. I de tider, hvor det osmanniske styre allerede var stærkt, og både det osmanniske og det græske sprog og kultur var indflydelsesrige i alle aspekter af livet, skrev Paisus Istoriya Slavyanobulgraska. Det mest mindeværdige med en del af dette forfatterskab er dets introduktion: “Hvorfor skammer du dig over at kalde dig selv bulgarsk?” Efterfulgt af en oversigt over de vigtigste bulgarske præstationer på det tidspunkt. Bogen blev symbolet på den bulgarske renæssance. Den blev omskrevet og distribueret for at styrke ånden i en regeret nation.

For at gå videre til pengesedlerne, efter introduktionen af 2 lev mønten, er den første seddel 5 lev en. På sedlen kan du finde Ivan Milev Lalev. Han blev født den 18. februar 1897 og var en bulgarsk maler og scenograf. Han betragtes som grundlæggeren af den bulgarske løsrivelse og en repræsentant for den bulgarske modernisme, der kombinerer symbolisme, jugendstil og ekspressionisme i sit arbejde. På sedlen lyder et citat af Ivan Milev: ”For mig er alt dette et mirakel. Jeg tror på mit mirakel, som jeg tror på mig selv.”

På 20-lev-sedlen finder vi Stefan Stambolov. Født den 12. februar 1854 deltog han aktivt i forberedelsen af april- og Stara Zagora-opstandene mod det osmanniske styre. På trods af at han blev kritiseret for sine diktatoriske metoder, var han blandt initiativtagerne til de økonomiske og kulturelle fremskridt i Bulgarien før Balkankrigene.

På 50 lev sedlen er billedet af Pencho Slaveykov. Han blev født i 1866 og efter sygdom i de første år blev han handicappet for livet. I sin far, Petkos fodspor, blev han digter. Han studerede filosofi og blev påvirket af Friedrich Nietzsches værker. Nietzsches ideer kan findes i Slaveykovs digte. Senere omfatter hans arbejde oversættelse, undervisning, ledelse af nationalbiblioteket og nationalteatret indtil hans død i 1912.

Sidst men ikke mindst – sedlen på 100 lev har billedet af Aleko Konstantinov . Konstantinov er en af de mest populære bulgarske forfattere, berømt for sine livligt beskrevne rejser rundt i verden og sine satiriske historier. En af hans mest genkendelige karakterer – Bai Ganyo – er en satirisk illustration af de udfordringer, mange bulgarere møder, når de interagerer med europæere. Ud over sin forfatterkarriere skiller han sig ud ved at etablere den bulgarske turistforening og i høj grad bidrage til udforskningen af de bulgarske bjerge og natur.