sparehuset.dk

Motionscykel på DBA: 12 ting du skal være opmærksom på

På DBA findes mange forskellige modeller og mærker, og priserne varierer fra et par hundrede kroner og op til flere eller mange tusind kroner. Det, der her gør forskellen, er for det første, hvor gammel motionscyklen er samt dens stand.

Derudover kommer antallet af træningsprogrammer, hvor teknologisk avanceret motionscyklen er med Bluetooth og tilknytning til træningsapps samt design, brand og konstruktion.

Her kommer 12 ting du bør være opmærksom på.

1. Stand

Det er vigtigt at forhøre sig om og se på billeder af motionscyklen, hvordan dens stand er og herunder vide, hvor gammel den er og hvor meget, den har været brugt. Alle disse oplysninger giver et godt billede af, hvilken stand du overtager motionscyklen i og hvor længe, du kan forvente, at den holder. Mange brugere er gode til at skrive i deres annoncer, hvis der er slitage og fejl og mangler ved motionscyklen, som man skal tage i betragtning, men står det der ikke, er du altid velkommen til at forhøre dig, før du køber motionscyklen.

2. En fair pris

Når du søger efter et bestemt mærke og model motionscykel, kan du med fordel google prisen fra ny. Denne pris giver et godt billede af, hvilken pris, der er rimelig at give for en brugt motionscykel af samme mærke og model. Hertil skal man selvfølgelig lægge, hvorvidt den brugte motionscykel falder ind under kategorierne “aldrig brugt”, “næsten ny”, “brugt men i god stand” og “meget brugt og slidt”.

Denne stand skal også afspejles i prisen. Der kan også være faktorer, der gør, at prisen alligevel er lidt højere end forventet, for eksempel hvis motionscyklen tilbydes af sælger at blive bragt/transporteret direkte til købers dør. Det kan også være, at der medfølger smøreolie eller andet kit til cyklen, som er et ekstra plus i forhold til prisen.

3. Fragt og levering

Da en motionscykel er en stor ting at sende til andre steder i Danmark, skal man være opmærksom på, hvorvidt sælger lægger prisen for fragt oveni købsprisen eller om den er inkluderet. Forhør dig gerne om dette før I laver en endelig handel. I kan også her aftale, om der skal være en form for returret, nu hvor du ikke kan prøve motionscyklen inden brug.

Aftal også gerne, om du kan få hjælp til at bære den ned af trapperne, hvis den befinder sig i en lejlighed, og du kommer alene for at hente den. Alternativt sørg for at have en hjælper med til at bære den.

4. Prøv helst motionscyklen inden køb

Eftersom en motionscykel skal passe ergonomisk til brugeren, er det vigtigt, at du, så vidt det er muligt, prøver den inden køb. Den kan have en højdejustering, som måske ikke passer til dig eller den passe perfekt. Ligeledes kan du prøve at betjene de programmer, som dens computer har, så du kan se, om det er et brugervenligt panel for dig.

Du kan også her lure, om motionscyklen virker som den skal samt bese dens stand med egne øjne.

5. Få klarlagt dit motionsbehov inden køb

Eftersom der findes motionscykler til forskellige træningsniveauer, herunder fra motionist, vægttab, genoptræning og til professionelt og elite niveau, findes der motionscykler tilpasset disse forskellige træningsbehov og niveauer.

Vælg derfor en motionscykel, der passer til netop dit træningsbehov og ambitionsniveau.

Har du brug for daglig motion, vil en billigere model, der måler kalorieforbrug, tid og distance være fin, mens træning til et stort cykelrytterstævne kræver en dyrere og mere avanceret model med mange forskellige træningsprogrammer, høj modstand samt øvrige funktioner som pulsmåling, tid, hastighed og distance.

Derudover er der forskellige behov, som kan være afgørende for, hvilken type model, du skal vælge. Hvis du er på diæt og skal tabe dig, er funktionen med tælling af kalorieforbrug essentiel. Træner du op til et stævne, hvor du skal køre en vis distance, er distance, hastigheds – og tidsmåleren vigtig.

6. Ergonomisk styr og sadel

Prøv motionscyklen før køb og prøv, om den har et styr, som kan justeres ned og op og/eller ud og ind.

Dette gør, at du kan sidde med den rigtige afstand til cykelstyret uden at sidde for langt tilbage eller fremover. Skuldrene skal også kunne slappe af under cyklingen, og derfor er styrets vinkel vigtig at kunne justere.

Tjek også, om sadlen kan justeres op og ned, så du har den rette længde til pedalerne. Dine knæ skal være i en tilpas vinkel, ikke for sammenbøjede og ikke for strakte, ligesom på en almindelig cykel.

7. Prøv træningscomputerens brugervenlighed

For at kunne finde sig til rette i den daglige træning, er det vigtigt, at træningscomputeren er brugervenlig og nem at betjene. Alt efter ambitionsniveau er det også vigtigt at undersøge, hvor mange forskellige træningsprogrammer, motionscyklen har.

8. Maksimal modstand

Se hvilken brugervægt motionscyklen har og dermed, hvor kraftig, dens maksimale modstand er. Dette er især vigtigt for sportsudøveren, der har brug for stor modstand til træningen.

9. Flytbarhed

Hvor nem er motionscyklen at flytte rundt med, i fald dette bliver nødvendigt? Kan den nemt flyttes til et andet lokale eller står den tungt og solidt og er nærmest uflyttelig?

10. Trådløst pulsbælte og hylde til tablet

Visse motionscykler understøtter trådløse pulsbælter, hvilket kan være værd at undersøge før dit køb. Tjek også om de har en smart hylde til din tablet.

11. Spørg om erfaringer med motionscyklen

Når du er i dialog med sælger til motionscyklen, kan det være en stor fordel at forhøre sig lidt om dennes erfaringer med motionscyklen. Det kan være alt fra, hvor nem træningscomputeren er at bruge og til, om der er noget, der ikke virker nær så godt.

Et er nemlig, hvad producenterne af motionscyklen skriver i floromvundne sætninger, mens noget andet er den reelle erfaring med at bruge cyklen i praksis. Her får du et godt indblik i, om cyklen er noget for dig.

12. Garanti

Tjek og forhør dig hos sælger om, hvorvidt motionscyklen stadig har en garanti, som du kan få med via en fysisk eller digital kvittering.

Ideel hjemmetræning

Fælles for alle motionscykler er, at de er ideelle til hjemmetræning af kondition og kredsløb og især ideelle, når man gerne vil spare tid og penge på transport til og fra fitnesscenteret og også vil være uafhængig af årstiden og vejret.

Der findes motionscykler til alle aldre, niveauer og formål, hvilket inkluderer motionisten, der ønsker den daglige motion, den, der gerne vil bruge motionscyklen som en del af deres genoptræning og slutteligt sportsfolk og top elite idrætsudøvere, der træner op til stævner og derudover gerne vil holde formen ved lige.

I det følgende gennemgår vi nogle af de modeller og mærker, som man kan være heldig at finde under DBA motionscykel og guider også til, hvad man skal være opmærksom på, når man køber en motionscykel på DBA.

Fordele ved en motionscykel

De særlige fordele ved en motionscykel er, at den skåner led og knæ, som ved løb og hop ellers kan blive meget belastede. Den styrker kredsløbet og konditionen og er let tilgængelig i hjemmet. Alle motionscykler har en computer med træningsprogrammer, og man kan indstille cyklens belastning på forskellige niveauer. Dette gør, at alle kan bruge den, uanset hvilket trænings niveau, man er på.

Den optager ikke så meget plads og er flytbar. I forhold til dem, der gerne vil tabe sig, er den ideel, fordi man forbrænder mange kalorier, idet den træner de store muskelgrupper på kroppen herunder ballerne, læggene og lårene.

En motionscykel er også flytbar, hvilket gør, at man både kan flytte den fra rum til rum i lejligheden eller huset, og man kan også tage den med i sommerhus eller i ferieboligen og dermed have en stabil træning i hverdagen, uanset hvor man er. Det kan især være en fordel i forbindelse med genoptræning, hvor man skal skåne sin ryg, knæ og øvrige led og ikke kan dyrke anden form for træning.

Forskellige mærker af motionscykler

Når man søger på motionscykel på DBA dukker der mange sider op med annoncer på mange forskellige mærker og modeller af motionscykler.

Man kan her typisk støde på mærker som Tunturi, Monarch Ergomedic, Rytter TRIM, InShape, Darwin HT30, Odin 6,  Tetrix BikeMax, WinMag Cruise fra Abilica, Finnlo, Titan Life, UB500 JTC Sport og Casall samt mange flere.

For at vide, hvad du skal gå efter, kan pejlemærkerne generelt være, at motionscyklen skal have en justerbar sadel og styr, en brugervenlig træningscomputer og en stabil konstruktion.

Et andet pejlemærke kan være, hvor mange træningsprogrammer, motionscyklen har. Hvis man har brug for stor variation i sin daglige træning, skal man lede efter motionscykler, der har 10-20 træningsprogrammer.

Er man en rutineret motionscykelrytter skal man også lede efter en motionscykel, der har en stor modstand, hvilket ville kunne svare til bjergetapen i Tour de France eller mindre danske bakker.

Hvis du gerne vil være i konkurrence med dig selv, og bruger dette til et konkurrenceformål eller som en personlig motivation, er det smart at sigte efter en motionscykel, der kan tilknyttes en træningsapp. Den måler dine resultater og giver dig et løbende overblik over dem, så du kan sammenligne dine præstationer og gå efter nye mål.

Er der tale om et vægttab, skal man også sikre sig, hvor megen brugervægt, som motionscyklen kan klare. De fleste kan klare op til 150 kg.