sparehuset.dk

Penge i Polen – en hurtig guide til polsk valuta

Penge i Polen – en hurtig guide til polsk valuta
Mens elektroniske betalinger er meget udbredt i Polen, er det altid godt at have nogle kontanter med sig, når du rejser rundt i landet. Her er alt, hvad du behøver at vide om Polens valuta.

Den polske zloty
Selvom Polen er medlem af Den Europæiske Union, har det ikke tilsluttet sig euroen område endnu. Polens nationale valuta er den polske zloty (symbol: zł), som er opdelt i 100 groszy (symbol: gr). I øjeblikket er der ni pålydende mønter i omløb (1 gr, 2 gr, 5 gr, 10 gr, 20 gr, 50 gr, 1 zł, 2 zł, 5 zł) og seks pålydende sedler (10 zł, 20 zł, 50 zł, 100 zł, 200 zł og 500 zł).

Som du måske har bemærket, kommer polske pengesedler i forskellige størrelser – jo højere værdi, jo større seddel – og har portrætter af berømte polske herskere, herunder Mieszko I (den første historiske hersker af Polen), kong Boleslaw I den Modige (den første konge af Polen) eller kong Władysław II Jagiełło (grundlæggeren af det Jagiellonske dynasti). På forsiden af hver seddel, i nederste venstre hjørne, kan du finde et geometrisk symbol (en firkant, cirkel, diamant, plustegn eller en trekant) – disse taktile mærker hjælper blinde og svagtseende mennesker med at skelne værdier fra hinanden .

De mønter og sedler, der bruges i Polen i dag, blev først sat i omløb i 1995, som et resultat af redenomineringsprocessen. Det postkommunistiske Polen kæmpede med meget høje inflationsrater i begyndelsen af 1990’erne, og mange borgere omtalte i spøg sig selv som “millionærer”, fordi den gennemsnitlige månedlige løn var omkring PLN 5,3 millioner i 1994 (og et brød kostede omkring PLN 7.500!). I 1995 vedtog det polske parlament en lov, der introducerede den nye zloty, svarende til 10.000 gamle zloty, og den gamle valuta mistede sin pengeværdi.

Hvad er de gennemsnitlige valutakurser for polske zloty (PLN)?
Valutakurser*
EUR 1 PLN 4,49
GBP 1 PLN 4,98
USD 1 PLN 3,66