sparehuset.dk

10 tips til køb af scootere og knallerter på DBA

Scootere og knallerter er meget populære at købe via DBA. Her kommer 10 ting du bør være opmærksom på inden du handler.

1. Tjek stelnummer

Ved køb af en scooter eller knallerten skal du tjekke stelnummeret af flere årsager. Model og årgang skal stemme overens, ligesom årgangen indikerer, hvorvidt scooteren skal have lovpligtig nummerplade på. Modeller, der er er lavet både før og efter nummerpladeloven fra 1/7 2006 skal have nummerplader på. Tjek også, om stelnummeret har en “stjålet” melding samt om det er ubeskadiget. Hvis stelnummeret er sløret, kunne det være tegn på, at nogen har forsøgt at ændre det eller skjule det. Spørg ind til dette, hvis det er tilfældet.

2. Udstødning

Tjek, når du kommer for at prøve scooteren eller knallerten, om motoren allerede er varm. Er den varm, kunne det være et tegn på, at sælger har haft startet den inden, du kom, så den kan starte lettere og har en bedre tomgang. Det er muligt at aftale på forhånd at motoren er kold, når du kommer og prøver den. Det vil være din garanti for, at du får den som beset. Er den svær at starte, kan det dog også være en mulighed for, at du kan forhandle den ned i pris.

3. Rust

Er scooteren eller knallerten af lidt ældre dato, kan den nemt have tilegnet sig noget rust forskellige steder. Her skal man tjekket stellet og gå det systematisk igennem. Har den meget rust, kan du forhandle den ned i pris, eller undlade at købe den.

4. Skjoldsættet

Er der igen tale om en lidt ældre scooter eller knallert, kan der være skjolde, ridser eller brud. Skjoldsættet kan sagtens udskiftes efter køb, og standen kan bruges til forhandling af prisnedslag.

5. Motoren

En scooter og en knallert skal have en motorlyd, der er både stabil og lyder behageligt. både ved tomgangen og kørslen. Det vigtigste, du kan gøre her, er at tjekke eventuelle mislyde fra motoren. Det er et seriøst anliggende, som du skal være varsom overfor, hvis motoren lyder mærkelig, hakkende, knækker over etc.

6. Tomgang

Når du prøver knallerten eller scooteren, så hør efter, hvordan den lyder i tomgang. Hvis den går ud ofte, er det alvorligt, mens den sagtens kan gå ud, uden at det er noget problem. Spørg til, om tomgangsskruen er blevet justeret og forsøg at gøre dette inden den endelige beslutning om køb.

7. Tun

Tjek, om knallerten har tun-dele, hvilken, det er, hvor langt den har kørt med dette og om der er problemer med det.

8. Ledningsnet

Når du prøvekører scooteren eller knallerten, skal du tjekke

  • Blinker den korrekt?
  • Virker bremselyset?
  • Virker kørelyset?

9. Låse

På knallerten eller scooteren kan der enten være en ratlås, en sædelås eller en kædelås og tjek her, om de virker.

10. Prøvetur

Det vigtigste ved køb af en scooter eller knallert er at prøve den, så du selv kan mærke, hvordan du befinder sig med den. Du skal føle dig tryg ved at køre den samt opleve, at den er nem at betjene, stige op på og af igen samt dreje og få op og ned i hastighed.

7 tips til køb af el scootere

1. Opbevaring

Ved nogle elscootere er der monteret en kurv fortil, ligesom der også kan være en boks bagpå. Boksen kan ofte låses, så man kan parkere elscooteren og opbevare sine ting i den aflåste boks. Afklar her, hvad du har brug for at transportere med dig under kørslen, og tjek, hvor meget, der kan være i kurven og boksen inden køb.

2. Tre hjulet eller fire hjulet?

Ved en trehjulet kan man nemt komme omkring, der hvor der er smalt og skarpe hjørner, mens stabiliteten ryger lidt, især rundt i sving ved høj hastighed. Ved en firehjulet er der mere stabilitet, mens den kan være mere tung at manøvrere rundt med på smalle steder.

3. Rejsebrug?

Skal du ud at rejse og ønsker at tage elscooteren med, findes der en model, der hedder rejsescooter. Den er sammenklappelig og kan medtages i bil, bus, tog og fly. Tjek derfor, om elscooteren kan skilles ad. Som regel kan du skille den ad i tre til fire stykker. Tjek også, om der medfølger certifikater på batterierne, så de kan tages med i flyet.

4. Tekniske specifikationer

Motoreffekt er vigtig at tjekke, fordi en el scooter skal have en motor med 1200 watt eller mere, hvis du skal bruge den på stigninger eller ramper. Der findes el scootere op til 3500 watt, så tjek antal watt før køb.

5. Distance

Når der er tale om el, skal du vide, hvor langt, du har brug for at køre. Det er normalt for en el scooter at kunne køre fra 20-40 kilometer på én opladning, mens en rejsescooter kan køre en lidt kortere distance på en opladning. Ved købet kan du med fordel spørge efter instruktionsbogen, der fortæller mere om, hvordan du oplader batterierne. Denne opladning har også betydning for, hvor langt du kan køre på en opladning.

6. Affjedring

Skal du køre stærkt og på ujævnt terræn, er det særligt vigtigt, at du vælger en el scooter, der har en god affjedring. Her skal du vælge en lidt større model, så du sikrer, at den kører stabilt og du kan sidde komfortabelt i højere fart og ved sving.

7. Ergonomi og komfort

Tjek inden og ved køb af en el scooter, at den er nem at justere sædet og styret på. Prøv også at stige på den og af den igen, hvilket skal være let for dig. Ydermere skal den være let at betjene i alle dens funktioner.

El scooter, scooter eller knallert?

Alt efter hvilket formål, disse transportmidler skal bruges til, kan man vælge en af disse transportmidler og her er der et stort udvalg at finde på DBA. I det følgende vil vi gennemgå de forskellige kategorier el scooter, knallert og scooter for at se på de fordele, der er ved disse transportmidler, hvilke mærker man kan være heldig at finde på DBA samt de ting, man skal være særligt opmærksom på, når man køber en scooter, knallert eller el scooter på DBA.

Fordele ved en scooter, knallert eller el scooter

Generelt set er der mange fordele ved at vælge en scooter, knallert eller el scooter som transportmiddel. Rent økonomisk koster de langt under prisen på en bil, og de koster ikke nær så meget i benzin. Elscooteren er billigere i drift end de benzindrevne transportmidler og er mere miljøvenlig, fordi den ikke forurener luft og lydmiljøet i byerne.

Det kan også være en fordel at køre på et eldrevet transportmiddel som en scooter, hvis man kører langt og mange timer om dagen, hvor man har brug for at skåne sine ører for støjen. Kører man primært bykørsel, er både knallert, scooter og el scooter nemme at parkere, og fylder ikke så meget på fortovet eller parkeringspladsen.

Bæredygtig transport

I valget af enten el scooter, scooter eller knallert kan der også indregnes overvejelser omkring, hvorvidt man ønsker at skåne miljøet og anskaffe sig et bæredygtigt og miljøvenligt transportmiddel. Vælger man her en el scooter, kommer der dog også overvejelser omkring, hvordan man får ladet den op, og hvor langt, man vil kunne køre på en opladning i forhold til ens distancebehov og daglige kørselsaktiviteter.

Det er kun dig selv, dine kørselsbehov og værdier, der kan afgøre dette. Er man en ivrig vintage knallert entusiast, er det glæden og passionen ved at sætte en gammel knallert i stand samt køre på en historisk maskine med ånd og sjæl, og denne fritidshobby med vintage knallerter er jo så det, der skal styre valget af transportmiddel. Denne passion kan eller skal jo aldrig erstattes af en el scooter.

Mærker og modeller

El scootere

På DBA finder du både el scootere med tre og fire hjul. En trehjulet har to hjul bagtil og et hjul fortil. Hvis man kører på smalle steder, er en el scooter med 3 hjul at foretrække, mens kørsel på bredere og mere fremkommelige steder er nemmere med en 4 hjulet. Er stabiliteten at foretrække fremfor alt, skal man dog gå efter en 4 hjulet, der er mere stabil med sine to hjul fortil og to hjul bagtil end en 3 hjulet.

Af mærker kan vi nævne GOGO Quest Pneu (4 hjulet), GO-GO 4 ELITE TRAVEL (4 hjulet), GO-GO3 ELITE TRAVEL (3 hjulet), Lindebjerg, Karma 737 og Blimo Moto.

Knallerter

Af retroknallerter kan man være heldig at finde mærker som Diesella, Skylon Derby 1954 og PUCH MAXI, mens almindelige knallertermærker er YAMAHA, Puch, Kreidler, Yamaha, Everton, Honda, NSU, Velo Solex, Gilera, Suzuki, Velo Vap, Tomos og Mobylette.

Scootere

Af kendte scootermærker, du kan være heldig at finde på DBA er Kinroad, Kreidler, Kymco, Malaguti, Motor Mania, Norsjö, Peugeot.og Pgo.