sparehuset.dk

5 INTERESSANTE FAKTA OM SINGAPORE VALUTA, SOM DU MULIGVIS IKKE VIDSTE

Singapore-valutaen er en af de 14 økonomier i verden, der har en kreditvurdering på AAA, hvilket anser den for en meget værdifuld og pålidelig valuta globalt.

Du tror, du kender Singapore-valutaen godt, f.eks. så igen, når du er sikker på, at du kender disse 5 fakta nedenfor.

1. Den største pålydende
Tror du, at den største pålydende i Singapore-valutaen er $1.000? Nej, det er faktisk $10.000.

Men lokalbefolkningen bruger normalt $50 normalt som den største seddel, vi bruger dagligt. Det er også den største seddel, som pengeautomaten udleverer. Siden 2014 har MAS dog officielt annonceret, at der ikke vil blive udskrevet flere $10.000-sedler og er begyndt at trække dem ud af aktiv omløb.

2. Ansigtet på sedlerne
Ligesom mange andre valutaer i verden har Singapores valuta også ansigtet som sin første leder på sedlerne. Yusof bin Ishak, Singapores første præsident, tjente fra 1965-1970. Han var en kendt journalist, før han tiltrådte posten som præsident.

3. Tjek for falske sedler
Når du er i tvivl om, hvorvidt nogen har givet dig byttepenge i falske sedler, er der nogle måder at tjekke en seddel på. Du kan enten mærke det, se på det eller vippe det for at vise resultater.

Singapore-valutasedler er også lavet til synshandicappede, så de kan bruge penge med lethed. Hver seddel har en punktskriftskode, der er trykt med kraftigt dybblæk i øverste højre hjørne på forsiden af sedlen. Det er meget tydeligt, og forskellige nodebetegnelser har en anden Braille-kode. Så næste gang, når du ikke tydeligt kan se det eller mærke det, er du måske ikke falsk!

Du kan også se på sedlen for at se ting, som det blotte øje har svært ved at se. Over de fire officielle sprog i ordet ‘SINGAPORE’ på forsiden af sedlerne står “BOARD OF COMMISSIONERS OF CURRENCY SINGAPORE” eller “MONETARY AUTORITY OF SINGAPORE” med mikrobogstaver. Du kan kun få øje på det, hvis du ser godt nok efter – det er ikke en streg. Bagerst i sedlen danner teksten “MAJULAH SINGAPURA” et kontinuerligt mønster, når den forstørres. $1000-sedlen har hele teksten til Majulah Singapura i mikroprint.

At vippe sedlen for at se den mod lyset hjælper med at kontrollere, om en node også er ægte. Guldlappen i form af Singapore Lion-symbolet har teksten af sedlens pålydende på tværs, samt et billede af Singapore Arms, der kan ses i forskellige vinkler.

4. $5-seddeltræet står stadig
Træet på $5-sedlen er ikke et eller andet legendarisk træ, som du måske tror, og da det allerede er SG50 i år, er træet sandsynligvis et eller andet sted rådnende eller ikke-eksisterende længere i dag. Du tager fejl.

Træet, kendt som Tembusu-træet, står stadig højt i den botaniske have og har tidligere været vist i 2002 i et af de 4 frimærker fra kulturarvstræer, der blev udgivet.

5. Polymer (plast) pengesedler er ikke kun til vandtætningsformål
Singapore konverterede delvist en del af den cirkulerende valuta til polymersedler – eller plastik og delvist gennemsigtige sedler, som vi ser. I $2, $5 og $10 former er disse pengesedler ikke kun lavet af polymer for at sikre, at de ikke går i stykker eller rives i stykker, når de falder i vand, men at polymersedler er i stand til at inkorporere mange sikkerhedsfunktioner, som papirsedler ikke er i stand til. De holder også længere end papirsedler.

De første polymersedler blev først udviklet i Australien, og i øjeblikket er 10 lande fuldstændigt skiftet til polymersedler, hvor mange andre lande introducerer polymersedler i omløb.