sparehuset.dk

Sydkoreanske Won | Historie, enheder og brug

Udforsk historien om den sydkoreanske won. Find ud af, hvad sydkoreansk valuta er, og forstå dens brug. Oplev de forskellige enheder af sydkoreansk won. Opdateret: 16/01/2023

Hvad er den sydkoreanske won?
Den sydkoreanske won (KRW), også kaldet den koreanske republik vandt, er den Sydkoreas officielle valuta. Den er udstedt og reguleret af Bank of Korea, som har været i drift siden 1950, da den blev oprettet af regeringen. Udtrykket “vandt” er en beslægtning af den kinesiske yuan og japanske yen, som også blev brugt af koreanske folk i fortiden. Etymologien for won kan spores tilbage til et hanja-ord, der betyder rund.

Den sydkoreanske won er opdelt i 100 jeon-underenheder. Jeon bruges ikke længere i daglige transaktioner, men bruges til beregning af valutakurser. Både mønter og papirpenge, der repræsenterer sydkoreansk valuta, er blevet udstedt i pålydende værdier fra 1 won op til 50.000 won.

Historien om den sydkoreanske won
Forrige til den 20. århundrede brugte det koreanske folk en række forskellige valutaer, herunder Mun, Yang og Won. I 1902 blev den moderne koreanske won introduceret. Under den japanske besættelse af Korea (1910 til 1945) blev den koreanske yen brugt og var bundet til værdien af den japanske yen. I kølvandet på Anden Verdenskrig besatte USA Sydkorea, mens Sovjetunionen besatte Nordkorea. Som et resultat blev to separate valutaer til sidst implementeret i de to lande, hvilket skabte en sydkoreansk won og en nordkoreansk won.

Den nyslåede sydkoreanske won blev knyttet til den amerikanske dollar med en kurs på 15 won. til 1 US Dollar. Koreakrigen førte til adskillige alvorlige devalueringer af den sydkoreanske won, hvor den til sidst styrtdykkede til en kurs på 6000 won til 1 US Dollar i 1951. Som svar på denne devaluering udstedte Bank of Korea en ny valuta kaldet hwan. Denne valuta blev vurderet til 100 won pr. hwan, og den forblev Sydkoreas officielle valuta indtil 1962, hvor den blev erstattet af en anden version af won.

Den anden version af won blev igen knyttet til værdien af US Dollar, men med en kurs på 125 won til 1 US Dollar. I løbet af de næste flere årtier vil denne bindingskurs svinge yderligere, hvilket vil føre til, at won bliver mere og mere devalueret over for dollaren. I 1997, som reaktion på den asiatiske finanskrise, blev der indgået en aftale mellem Sydkorea og Den Internationale Valutafond, der etablerede den sydkoreanske won som en frit flydende valuta. Det betyder, at dets værdi bestemmes af udbuds- og efterspørgselskræfterne på det åbne valutamarked.

Sydkoreanske valutapålydende værdier
Bank of Korea har udstedt mønter i pålydende værdier fra 1 til 500 won. I øjeblikket er de eneste mønter, der udstedes, 10, 50, 100 og 500 vundne mønter. Tidligere blev der også udstedt mønter i pålydende værdier fra 1 til 5 won, men disse blev fjernet på grund af inflationens kræfter.

Bank of Korea producerer også pengesedler i forskellige pålydende værdier, som bruges til det meste af hverdagen. transaktioner. I øjeblikket udsteder Bank of Korea sedler i pålydende værdier på 1000, 5000, 10000 og 50000 won. Men der plejede at være udstedt sedler til lavere værdier såsom for 100 og 500 won.

Som tidligere nævnt er hwan en pålydende pålydende koreansk valuta, der blev udstedt af Bank of Korea fra 1953 til 1962 Hwan blev oprindeligt udvekslet med den foregående vundne version med en kurs på 1 hwan til 100 won. I 1962 erstattede den anden version af won hwanen, og den blev udvekslet med en kurs på 1 won til 10 hwan.

Sydkoreansk Won-brug
Som den indeholder status som Sydkoreas officielle valuta, er won almindeligt accepteret i internationale transaktioner og finansielle markeder, herunder udenlandsk valuta og valutahandel. I Sydkorea bruges det i daglige transaktioner og kan findes i form af mønter, pengesedler og som digital valuta. Sydkoreanske penge kan nemt veksles til andre udenlandske valutaer i banker, lufthavne og andre steder, der tilbyder valutavekslingstjenester.

Sydkoreas valuta har været relativt stabil i det sidste årti, for det meste varierende mellem 1.050 og 1.200 won per US Dollar. Sammen med mange andre valutaer er den sydkoreanske won imidlertid blevet påvirket af den globale økonomiske afmatning og COVID-19-pandemien, idet den nåede en topkurs på 1.443 won til en amerikansk dollar i 2022. Fra begyndelsen af 2023 er den pt. handler tættere på tidligere niveauer på omkring 1.240 won til én amerikansk dollar.

Ofte stillede spørgsmål
Hvad hedder den koreanske valuta?
Valutaen i Sydkorea kaldes den sydkoreanske won eller den koreanske republiks won. Det er forkortet som KRW og omtales ofte blot som den vundne.

Hvad er brugen af vundet?
Som med enhver anden større valuta, bruges den vundne. af sydkoreanere i deres daglige transaktioner. Dette omfatter køb af varer og tjenester samt betaling af skatter og afgifter. Den vundne bruges også til en række internationale transaktioner, såsom valutahandel.