sparehuset.dk

Hvad er Zcash? (ZEC)

Hvad er Zcash?

Begyndervejledningen
Zcash (ZEC) er en af de mere kendte kryptovalutaer til privatlivets fred. i kryptografi for at tilbyde brugerne valgfri anonymitet, når de handler. Før Zcash var kryptovalutaer for det meste designet til at være “pseudonyme” som Bitcoin (BTC), hvilket betyder, at data om det beløb, brugerne udvekslede, de adresser, de sendte penge til, og de adresser, de modtog penge fra, blev altid registreret på blockchainen, så alle kunne se. Så selvom du måske hører folk udråbe kryptovalutaer for privatlivets fred, er dette ikke tilfældet som standard. Data kan (og er nogle gange) linket tilbage til de personer, der har foretaget transaktioner, uanset om det er foretaget af virksomheder, regeringer eller ondsindede aktører.

Zcash blev lanceret i 2016 og tilbød et højere niveau af privatliv ved at introducere “afskærmede adresser”, som var designet til at kryptere transaktions- og adressedata, der er gemt på sin blockchain. Alligevel lader Zcash brugere vælge det anonymitetsniveau, de ønsker, og tilbyder to typer adresser: gennemsigtige adresser (som vises på blockchain) og afskærmede adresser (som ikke gør det). Brugere kan også sende transaktioner mellem de to typer adresser, selvom dette medfører yderligere privatlivsovervejelser.

Hvem oprettede Zcash?
Zcashs historie går tilbage til 2013 med udgivelsen af Zerocoin-hvidbogen (forfattet af professorerne Matthew Green og Eli Ben-Sasson, blandt en større gruppe kryptografer og akademikere).

Forfatterne mente, at designet af Bitcoin kompromitterede brugernes privatliv, og i svar tilbød de nye løsninger. Projektet havde dog sine begrænsninger. For det første blev Zerocoin designet til Bitcoin, hvilket ville have nødvendiggjort en række komplekse ændringer af dens blockchain.

Dette arbejde blev senere avanceret af kryptografen Zooko Wilcox i 2015, da han grundlagde en startup for at udforske, hvordan ideerne bag Zerocoin kunne bruges til at skabe en ny kryptovaluta. Zcash blev annonceret i 2016 og frigivet til offentligheden i oktober samme år.

Hvordan lancerede Zcash?
For at aktivere sin banebrydende kryptografi havde Zcash blockchain at blive sat op på en måde, der var unik fra andre kryptovalutaer. Denne proces (kaldet “Zcash-ceremonien” eller “Zcash betroet opsætning”) forbliver et led i mange kritikpunkter om projektet. For det første krævede det, at Zcash’s skabere stolede på folk fra hele verden til i samarbejde at skabe, hvad der i det væsentlige var en hovedoffentlig nøgle til sin blockchain ved hjælp af skår af en privat nøgle.

Deltagerne fik derefter instruktioner om at ødelægge de resterende data for at beskytte dem mod fremtidig manipulation. (Flere detaljer kan findes her.) Ulempen ved en sådan tilgang er, at selvom den er teoretisk sikker, kan ingen nogensinde bevise, at ceremonien blev gennemført efter hensigten. (Perspektiver på dette spørgsmål er stadig forskellige.)

Fra 2020 beskæftiger Electric Coin Company, ledet af CEO Zooko Wilcox, et stort team af kryptografer, der arbejder på at udvikle Zcash blockchain. Dette arbejde er yderligere støttet af non-profit Zcash Foundation. Begge grupper modtager en del af deres finansiering gennem udgivelsen af nye ZEC ved hjælp af Zcash-protokollen.

Hvad gør Zcash privat?
Zcashs hemmelige ingrediens er en kryptografisk teknik, som enhver bruger i besiddelse af private data kan overbevise nogen, der søger at verificere det, at disse data er sande uden at afsløre andet end en sand eller falsk udsagn.

For at opnå dette bruger Zcash en variant af nul-vidensbeviser kaldet en zk-SNARK for dets afskærmede transaktioner.

Dette sikrer:

  • Verifikatoren lærer intet om dataene udover, at de er sande eller falske
  • Beviset er lille nok til at blive verificeret i millisekunder.
  • Der er ingen kommunikation mellem korrektur og verifikator
  • Ingen beviser kan få en verifikator til at acceptere falske oplysninger.
  • En kontrolperson kan ikke bevise oplysninger, medmindre der er verificerbare oplysninger at bevise.
  • Ved at tilbyde disse egenskaber kan transaktioner mellem Zcash sh ielded-adresser kan siges at give stærke anonymitetsgarantier til brugerne.

Hvordan fungerer Zcash?
Udover dets privatlivsfunktioner fungerer Zcash på samme måde som andre kryptovalutaer. Både afskærmede og uafskærmede Zcash-transaktioner verificeres af noder og registreres på blockchain. Blokke tilføjes af et åbent netværk af computere ved hjælp af en algoritme kaldet Equihash, som beregner mængden af RAM, en minearbejder bruger til at sikre blockchain.

Dette design var beregnet til at afbøde virkningen af specialiseret mineudstyr, giver mindre computere mulighed for bedre at konkurrere om belønninger. (Fra og med 2018 havde store minevirksomheder imidlertid udviklet Zcash-specifikke minemaskiner.) En anden ualmindelig egenskab ved Zcash var, hvordan dens kryptovaluta blev sat op til at blive distribueret.

I de første fire år med blockchains drift, var 80 % af dens blokbelønning programmeret til at gå til minearbejdere, med 20 % tildelt Electric Coin Company, Zcash Foundation samt nogle af deres nøglemedarbejdere og interessenter.

Dette tilskud. skulle udløbe i 2020, omkring det tidspunkt, hvor protokollen oplever sin første “halvering”, hvor udbuddet af nye ZEC, protokollen kan producere, reduceres. Fra begyndelsen af 2020 er der endnu ikke fundet en afstemning om at udvide belønningstildelingen til disse virksomheder.

Hvorfor har ZEC værdi?
Fordi det kopierede og modificerede Bitcoins kode , beholder ZEC en række af de egenskaber, der giver BTC værdi og tillod det at tjene som digitale penge.

Som med BTC vil der kun være 21 millioner ZEC. Nye ZEC introduceres også i en proces kaldet minedrift, hvor computere afsætter magt til at løse gåder, og de vindende computere tilføjer blokke til Zcash blockchain.

Zcashs yderligere privatlivsfunktioner kan også siges at tilføje til dens opfattede værdi. Nogle investorer ser privatlivsfokuserede kryptovalutaer som en delmængde af den større kryptoaktivklasse og allokerer derfor en del af deres porteføljer til denne mulighed.

Tesen er, at efterhånden som markedet for kryptovaluta vokser, vil flere brugere og applikationer vil integrere eller opsøge alternativer som Zcash blockchain, der giver større privatliv.

Krakens Crypto Guides

Hvad er Bitcoin? (BTC)

Hvad er Ethereum? (ETH)

Hvad er Ripple? (XRP)

Hvad er Bitcoin Cash? (BCH)

Hvad er Litecoin? (LTC)

Hvad er Chainlink? (LINK)

Hvad er EOSIO? (EOS)

Hvad er Stellar? (XLM)

Hvad er Cardano? (ADA)

Hvad er Monero? (XMR)

Hvad er Tron? (TRX)

Hvad er Dash? (DASH)

Hvad er Ethereum Classic? (ETC)

Hvad er Zcash? (ZEC)

Hvad er Basic Attention Token? (BAT)

Hvad er Algorand? (ALGO)

Hvad er ikon? (ICX)

Hvad er Waves? (WAVES)

Hvad er OmiseGo? (OMG)

Hvad er Gnosis? (GNO)

Hvad er melon? (MLN)

Hvad er Nano? (NANO)

Hvad er Dogecoin? (DOGE)

Hvad er Tether? (USDT)

Hvad er Dai? (DAI)

Hvad er Siacoin? (SC)

Hvad er Lisk? (LSK)

Hvad er Tezos? (XTZ)

Hvad er Cosmos? (ATOM)

Hvad er Augur? (REP)

Hvorfor bruge ZEC?
Fremtiden for Zcash, som enhver anden kryptovaluta, er svær at forudsige. Det er dog bemærkelsesværdigt, at Zcash har tiltrukket sig opmærksomhed fra forskellige grupper i sin korte historie.

Ethereum (ETH), for eksempel, har forsøgt at integrere sine privatlivsfunktioner i sin teknologi.

Større finansielle institutioner, som JP Morgan, har også inkorporeret Zcash’s teknologi i forskellige blockchain-software, idet ideen er, at det kunne give dem mulighed for at forblive i overensstemmelse med forretningskrav og regler, når de bruger blockchains.

Alligevel står Zcash over for forhindringer, når det kommer til bredere adoption. På grund af den involverede beregning er Zcash blockchain meget større end andre kryptovalutaers, hvilket betyder, at der er bekymringer omkring decentraliseringen af netværket.

Rivalerende privatlivscryptocurrencies som GRIN, BEAM og XMR er ligeledes tilgængelige, og det kan bevise, at disse (eller stadig andre alternativer) tilbyder en foretrukken mulighed for privatlivsbevidste brugere.

Alligevel har der også været tilbageslag fra regulatorer, som frygter, at teknologier som Zcash kan blive misbrugt af kriminelle. Som følge heraf er nogle børser gået så langt som at fjerne ZEC og andre privatlivskryptovalutaer på grund af spørgsmål om deres juridiske status.